فواید تدبر در قرآن
نگاه متدبرانه به قرآن کریم، صرف نظر از اهمیت نفسیاش، آثار و فواید فراوانی در سطوح و ابعاد مختلف دارد که توجه به این آثار، ضرورت تثبیت و توسعه این نگاه را بیش از پیش مینمایاند. برخی از این آثار و فواید عبارت است از:
- معنییابی بسیاری از فعالیتهای قرآنی مانند استماع، قرائت و حفظ قرآن؛ که این مهم، موجب تقویت انگیزه جامعه به ویژه قشر فرهیخته در توجه بیشتر به قرآن کریم میشود.
- افزایش ایمان به توحید، معاد، رسالت، قرآن و امامت؛
- شکوفایی عقل و دستیابی به موازین قرآنی بینشی، گرایشی و کنشی؛
- تحفظ به تقوا و سیره جهادی و مبارزه با شیطان، طاغوت، ظلم، کفر، فساد، جهل و باطل؛
- تحکیم پایههای ولایتپذیری و وحدت ایمانی؛ زیرا نگاه جامع هدایتی به قرآن کریم، ظرفیت اجتماعی و حاکمیتی قرآن را به بروز اعلای خود میرساند و استفاده از قرآن کریم در جایگاه ویژه خود به عنوان قانون اساسی اسلام عزیز را تثبیت و تقویت میکند.
- تقویت بنیان معرفت و ایمان و بصیرت دینی؛ به گونهای که مقاومتی بومی دربرابر فتنهها و شبهات و عرفانهای نوظهور و تبلیغ مکاتب انحرافی ایجاد میکند.
- فراهمسازی هرچه بیشتر امکان طراحی و اجرای حیات طیبه قرآنی و سبک زندگی اسلامی؛ چون به نظر میرسد مهمترین خلاء در مباحث سبک زندگی، فقدان نگاه جامع به مسائل این حوزه است که این خلأ با تدبر در قرآن کریم تا حد زیادی جبران میشود.
- زمینهسازی قرآنی کردن علوم اسلامی و اسلامی کردن علوم انسانی؛ چون نگاه متدبرانه باعث ظهور پویایی معارف قرآنی است و آن هم مقدمه تولید علم و تحول در روند تکامل علوم اسلامی بر مبنای قرآن و اسلامی شدن علوم انسانی و حتی مدیریت علوم تجربی و ریاضی با قرآن کریم است.
- تقویت پیوند حوزه و جامعه و حکومت اسلامی؛ چون قرآن زبان مشترک است و فهمی مشترک در دایره اصول و احکام الهی ایجاد میکند.
- پیشبرد اهداف عالیه اسلام و انقلاب اسلامی در سطح بینالمللی به ویژه تقویت بیداری اسلامی و سرعت یافتن گرایش کیفی به اسلام در میان ملل جهان؛ چون اهداف قرآن و زبان انتقال معارف آن جهانی است و یکی از مهمترین چالشهای مردم دنیا در مواجهه با قرآن و پذیرش آن، خلأ نگاه منسجم هدایتی به این کتاب عزیز است.